ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ κ ΜΠΛΟΚΑ


Μετακίνηση εκτός νομού: «Μπλόκο» στους ανεμβολίαστους εξετάζει η κυβέρνηση

Μετακίνηση εκτός νομού: «Μπλόκο» στους ανεμβολίαστους εξετάζει η κυβέρνηση
ΓΕΝΑΝΤΑ/ΝΤΕΛΑΪ
Νέοι μπελάδες έρχονται για τους ανεμβολίαστους, καθώς ενδεχόμενο «φρένο» στη μετακίνηση εκτός νομού φαίνεται πως θα βάλει η κυβέρνηση.

Περιορισμοί στη μετακίνηση εκτός νομού φαίνεται πως είναι ο νέος τρόπος της κυβέρνησης για να παρακινήσει τους πολίτες, ώστε να εμβολιαστούν, καθώς εξετάζει το ενδεχόμενο να φέρει σκληρές απαγορεύσεις για τους ανεμβολίαστους.

Έτσι, μετά την εστίαση, σειρά θα πάρουν οι μετακινήσεις εντός της χώρας, καθώς όπως είχε πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης «δε θα πληρώσουν το μάρμαρο οι εμβολιασμένοι. Η χώρα δε θα ξανακλείσει για να προστατευτούν οι λίγοι ανεμβολίαστοι».

Μετά τα μέτρα για τον «χρυσό» καφέ που θα κοστίζει 24 ευρώ, ο Στέλιος Πέτσας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέους περιορισμούς σε όσους δεν έχουν κάνει ακόμη το εμβόλιο.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών μίλησε στο ΣΚΑΪ και ανέφερε πως «δεν αποκλείω τίποτα γιατί ο μήνας Ιούλιος είναι πολύ κρίσιμος, αν θέλει κάποιος να κάνει τις διακοπές του τον Αύγουστο, έχει μέσα στον Ιούλιο κάθε δυνατότητα να κάνει το εμβόλιο και να τελειώνει».

Μάλιστα, σημείωσε πως πως η κυβέρνηση θα εξετάσει «πιο έντονο το κίνητρο για τον εμβολιασμό» χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Σημειώνεται, πως ανοιχτό ενδεχόμενο για περιορισμούς στη μετακίνηση εκτός νομού, άφησε και ο Νίκος Χαρδαλιάς, όταν ανακοίνωσε τα νέα μέτρα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, όλα τα σενάρια είναι στο τραπέζι, ενώ η Επιτροπή των λοιμωξιολόγων θα αναλύσει την επιδημιολογική εικόνα της χώρας και θα κρίνει αναλόγως.

Τι ισχύει από 5 Ιουλίου

Από την την Δευτέρα 5 Ιουλίου για ταξίδι σε νησί, κάθε ενήλικας θα πρέπει να έχει μαζί του πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης με τον κορονοϊό. Σε αντίθετη περίπτωση υποχρεούται να έχει αρνητικό αποτέλεσμα PCR 72 ωρών ή rapid τεστ 48 ωρών.

Παρόλα αυτά, όσα παιδιά είναι έως 12 ετών, μπορούν να μετακινούνται ελεύθερα, ενώ για ανήλικους 12-17 ετών μπορεί να διενεργείται οποιοδήποτε τεστ, περιλαμβανομένου του self test.

Επίσης, από την επιστροφή από τα νησιά συνίσταται η διενέργεια self test για όλους όσοι είναι άνω των 12 ετών.

Σημειώνεται, ότι από τα νέα μέτρα για την μετακίνηση εκτός νομού, εξαιρούνται τρία νησιά:

-Εύβοια

-Λευκάδα

-Σαλαμίνα

Παράλληλα, εξαιρούνται από τα μέτρα:

α) όσοι μετακινούνται μεταξύ διαφορετικών νησιωτικών Περιφερειακών Ενοτήτων για λόγους εργασίας σε καθημερινή βάση με διενέργεια εβδομαδιαίου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) όπως ήδη ισχύει

β) όσοι μετακινούνται μεταξύ νήσων που βρίσκονται σε πολύ κοντινές αποστάσεις, ή σε πορθμεία που συνδέουν την ηπειρωτική χώρα με νήσους κοντινής απόστασης, με διενέργεια εβδομαδιαίου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) αν πρόκειται για εργαζόμενους όπως ήδη ισχύει και με διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) πριν την μετακίνηση για τους υπολοίπους.

0 Σχόλια